Al jaren zit hij in het vak, Erik de Jong, sales manager bij Mundi Technology. Een laser kent hij door en door. Toch staat ook hij nog geregeld voor interessante uitdagingen op het gebied van lasercoderen. Zo ook toen hij benaderd werd door een bedrijf actief in de farmaceutische industrie in België.
De achtergrond
Vanuit wet – en regelgeving worden hoge eisen gesteld aan productcoderingen binnen de farmaceutische industrie. Als de codering op een product niet voldoet aan de eisen, mag het product niet gedistribueerd worden. Om er zeker van te zijn dat de productcoderingen van de juiste kwaliteit zijn, wordt veelal gewerkt met vision-systemen. De farmaceutische fabrikant liep tegen het probleem aan dat er veel producten afgekeurd werden door haar vision-systeem op de (on)leesbaarheid van de codering.
Casus
Op één van de productielijnen van de farmaceut in België worden verpakkingen met kunststof etiketten gebruikt. Deze etiketten moeten van een codering voorzien worden. Sinds enige jaren is de fabrikant overgestapt op een lasercodeerder op haar Krones etiketteermachine. De voordelen van lasercoderen sluiten prima aan op de codeervraag van de fabrikant: zeer nauwkeurig, een hoge schrijfkwaliteit en bijzonder schoon doordat er geen consumables gebruikt worden. Nadat de keuze gemaakt is voor lasercoderen, is er een 30 Watt CO2 laser geïnstalleerd, door een concurrent van Mundi Technology.
Probleem
Vanaf het moment dat de laser in gebruik genomen is, werden veel coderingen afgekeurd. Hierdoor ging in hoge mate productiecapaciteit verloren. Tegelijkertijd steeg de vraag naar het product. Op een gegeven moment kon de fabrikant niet meer aan de vraag uit de markt voldoen. De farmaceut is toen een traject gestart om de afvullijn te optimaliseren en het rendement van de lijn te verhogen.
Laser onder de loep in optimalisatietraject
Ook de laser en het vision-systeem zijn onder de loep genomen tijdens het optimalisatietraject.
Met het blote oog was de leesbaarheid van de lasercodering voldoende. Toch had het vision-systeem moeite met het maken van onderscheid tussen bepaalde karakters. Het verschil tussen bijvoorbeeld een ‘5’ en een ‘s’ maakte het vision-systeem niet. Vermoeden was dat dit kwam doordat de karakters wat ‘rafelig’ waren.
“Second opinion”
De farmaceut kwam bij Mundi Technology terecht voor een ‘second opinion’.
Erik de Jong; “De vraag die mij gesteld werd luidde: Is de huidige lasercodering op de verpakking van de hoogst haalbare kwaliteit? De bewuste etiketten zijn naar ons toegestuurd. Samen met mijn collega’s ben ik direct aan de slag gegaan. En wel in het volste vertrouwen dat we met onze laserapparatuur een codering konden realiseren die aan alle eisen voldoet. In ons sample lab zijn we gaan testen. Al snel bleek dat we met de FSL 20 Watt fiberlaser een codering op de samples konden maken die vele malen beter is dan de codering die de CO2 laser bij de farmaceutische fabrikant realiseerde. “
Het uur van de waarheid
“Volgende stap was het testen van de codering met het vision-systeem. We hebben een paar honderd etiketten gecodeerd en naar de fabrikant gestuurd, “ gaat Erik verder. “Dat de codering van een goede kwaliteit was, wist ik. Maar was de codering ook goed te lezen door het vision-systeem? De test was het uur van de waarheid!”
De fabrikant is de etiketten op de lijn gaan testen. Het vision-systeem had geen enkele moeite om de coderingen te lezen. Alle coderingen op de etiketten werden goedgekeurd!
Een keuze gericht op de toekomst
De klant heeft gekozen voor een FLS 50 van Linx, een 50 Watt fiberlaser. Voor de huidige productiecapaciteit voldoet een lasercodeerder met een lager vermogen ook. Met het oog op de toekomst is toch voor de 50 Watt uitvoering gekozen. Verwachting is dat binnen niet al te lange tijd de capaciteit van de lijn verder verhoogd gaat worden en er is rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van de te coderen gegevens.
“Een mooie uitdagende case. Met een evenzo mooi resultaat: een optimaal gefaciliteerde, tevreden klant die meer uit zijn bestaande productielijn kan halen door het inzetten van het juiste model laser in de juiste configuratie”, sluit Erik af.
Benieuwd naar de mogelijkheden van lasercoderen op uw verpakking? Neem contact met ons op. We bekijken graag voor u de mogelijkheden op uw samples.
U bereikt ons telefonisch via nummer +31 297 230 840 of u kunt een e-mail sturen naar info@mundi-technology.nl.
Foto: Service Engineer Mohamed Bouraqba voorziet samples van een codering