
Deze keer gaan we terug in de tijd. November 2015. In Mijdrecht rinkelt een telefoon. De telefoon staat op het bureau van Erik de Jong, Sales Manager bij Mundi Technology. In Zuid-Europa zit op datzelfde moment iemand met een hoorn aan zijn oor. Bij een vestiging van een grote bierbrouwer. Iemand met een codeervraagstuk. Tijdens het telefoongesprek dat volgt wordt het vraagstuk aan Erik voorgelegd. En dat gesprek is het begin van dit kijkje achter de schermen.
De achtergrond
In Zuid-Europa bevinden zich meerdere brouwerijen van de bewuste bierbrouwer. In de brouwerijen wordt de houdbaarheidsdatum en batchcode op de etiketten gecodeerd met een laser. Met een snelheid van 60.000 flesjes per uur. In een aantal vestigingen van de brouwer waren in 2015 de in gebruik zijnde lasers nodig aan vervanging toe.
Casus
In de brouwerijen werd vooral gebruik gemaakt van maskerlasers. Bij een maskerlaser wordt de code in een ‘masker’ aangebracht en wordt de code door het masker op het etiket geprojecteerd. Bij deze manier van coderen wordt de code met de snelheid van het licht aangebracht. Grote voordeel is dan ook dat een maskerlaser razendsnel codeert. Daartegenover staan ook een aantal nadelen, zoals een hoge storingsgevoeligheid, het gebruik van CO2 gas bij het coderen en het vele onderhoud dat de machine vraagt. “Meest kritieke nadeel is wel dat een maskerlaser geen realtime code kan plaatsen. De vraag naar realtime coderingen neemt juist toe in de drankenindustrie,“ vult Erik de Jong aan.
Probleem
Bij deze bierbrouwer waren de maskerlasers al zo’n 20 jaar in gebruik. De lasers vroegen steeds meer onderhoud. Daarnaast waren storingen steeds lastiger op te lossen. Dit was mede te wijten aan de slechte beschikbaarheid van onderdelen. En zolang de laser in storing staat of onderhouden wordt, kan de productielijn niet draaien. Dit kost geld. Bij de snelheden waarmee ze bij de bierbrouwer produceren, veel geld. Logisch gevolg was dat de brouwer op zoek ging naar andere partijen die gespecialiseerd zijn in lasercoderen.
De vraag
In de brouwerijen draaien de meeste lijnen op een snelheid van 60.000 flessen per uur. Eerste vereiste aan de nieuwe laser was dat deze de snelheid aankan. Tweede vereiste was dat de laser nagenoeg storingsvrij functioneert. De laatste tijd hadden de lijnen teveel stil gestaan, doordat de laser zijn werk niet deed.
Reputatie waarmaken
De telefoon wordt verruild voor het vliegtuig. Erik reist af naar Zuid-Europa. Binnen Nederland is hij al een bekend gezicht bij de brouwer. In Zuid-Europa ging hij voor het eerst zijn verhaal doen. “De engineers waren direct enthousiast over de mogelijkheden,” vertelt Erik over zijn gesprekken,“ De ervaringen in Nederland met de lasers van Mundi Technology zijn prima en dat schepte nu natuurlijk ook het nodige vertrouwen. Besloten werd om gezamenlijk een testfase in te gaan. Tijdens deze fase zou een laser een aantal maanden op een lijn meedraaien, om te zien hoe die onder de plaatselijke omstandigheden functioneert.” Gezien de belangen werd niet op één paard gewed. Met een concurrent van Mundi Technology is tegelijkertijd eenzelfde testtraject gestart.
Zien is geloven
Voor de test golden een aantal belangrijke criteria. De laser moest zich bewijzen gedurende de gehele zomer. Zo kon de laser goed getest worden bij de hoge temperaturen zomers in de brouwerij. Ook moest de code horizontaal én verticaal te plaatsen zijn. Beide bij een snelheid van 60.000 coderingen per uur.
In een weekend in april wordt de laser geïnstalleerd op een Krones Topmatic. De installatie verliep soepel. Tijdens de opstart op maandagochtend draaide de laser binnen een uur op maximale capaciteit mee. In het verleden zijn ze in de bierbrouwerij een paar dagen bezig geweest met het inregelen van een nieuwe laser. Binnen een uur een meedraaiende laser overtrof alle verwachtingen.
De verticale codering is dezelfde dag nog getest en ook hierbij niets dan positieve geluiden.
In september dalen de temperaturen in de brouwerij langzaam weer naar lagere waarden. De warmste periode is voorbij. De test wordt gestopt en de testperiode wordt geëvalueerd.
Een drukke feestmaand
In de evaluatie kwam Mundi Technology technisch gezien het beste uit de bus. Ook op ander punten scoorde Mundi goed. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat de 24-uurs technische ondersteuning ook in Zuid-Europa geleverd wordt. “Niets stond een mooie samenwerking in de weg. En dat betekent een drukke feestmaand voor mijn collega’s van de technische dienst. In december 2016 worden de eerste zeven lasers geïnstalleerd. In 2017 volgt de installatie van nog vijf lasers,“ sluit Erik trots af.
Ook voor u een passende oplossing
In deze case nemen we u mee op één van onze internationale avonturen. Wij zijn er trots op dat we lasers kunnen leveren voor nagenoeg ieder codeervraagstuk. Lasers met een capaciteit van 60.000 coderingen per uur. En lasers die een lager vermogen hebben en daardoor uitermate geschikt zijn voor codeervraagstukken op bijvoorbeeld een lagere snelheid. Onze uitdaging zit in het leveren van de juiste laser in de juiste configuratie voor úw codeervraagstuk. Of dat nu een 120 Watt of 10 Watt laser is. Benieuwd naar de mogelijkheden op uw verpakking? Bel +31 (0) 297 230 840 of mail info@mundi-technology.nl.
Afbeelding: Service Engineer Eric Jobse installeert een MundiScan laser
PS Het vorige artikel “Een kijkje achter de schermen” gemist? Lees het hier.
Direct op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Schrijf u dan vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief!
© Mundi Technology, alle rechten voorbehouden |