Coderen met een laser is één van de meest betrouwbare, veelzijdige en goedkope manieren van coderen. Geschikt voor hoge printvolumes, zoals veelal in de food and beverage branche en de farmaceutische industrie. In deze branches is bijvoorbeeld de onuitwisbaarheid van de code extra belangrijk voor de traceerbaarheid en het minimaliseren van het risico van verwijdering van de code (fraude). En geschikt voor lagere printvolumes waarbij onder andere de directe inzetbaarheid van de laser, zonder tijdrovende opstart- en afsluitprocedures, voordeel biedt.
Hoe werkt het coderen met een laser precies?
Patrick Smit, Sales Engineer bij Mundi Technology, legt uit: ”De geconcentreerde lichtbundel (laserstraal) wordt door spiegels afgebogen naar een lens. De straal bereikt via de lens het te coderen oppervlak. Zodra de laserstraal het te coderen object raakt ontstaat de codering. De codering komt tot stand door de coating of een laag van het materiaal van de verpakking of het product te verwijderen met de laserstraal. Of door het oppervlak van het te coderen materiaal te veranderen/verkleuren. In alle gevallen is de code permanent, oftewel onuitwisbaar.”
Hieronder leest u over een paar materiaalsoorten hoe de codering tot stand komt.
Gekleurd papier/karton
Bij gekleurd papier of karton wordt de laag kleur verwijderd, zodat door het contrast met de onbehandelde ondergrond de codering zichtbaar wordt. Grote voordelen van lasercoderen op papier of karton is dat de codering niet uitloopt en dat er nagenoeg geen operationele kosten mee gepaard gaan.
Plastic
Bij plastic wordt de codering gemaakt door de kleur van het plastic te veranderen. Dit gebeurt doordat de straal de chemische samenstelling verandert waar het contact maakt met het plastic. Zo verschijnt de gewenste codering. Een andere wijze van coderen op plastic is dat de laserstraal het plastic smelt. Per situatie wordt gekeken welke manier de codering geeft die voldoet aan alle wensen en eisen.
Glas
Een codering op glas ontstaat doordat de laserstraal microscopisch kleine scheurtjes of putjes maakt in het glas. Ook kan het glas plaatselijk gesmolten worden, waarbij de codering gevormd wordt door de gesmolten oppervlaktes. Afhankelijk van de gewenste codering wordt gekeken naar welke manier het beste past.
Breed scala aan toepassingen
Door de doorontwikkeling van de lasers is onder andere het gebruiksgemak verhoogd, zonder verlies van de oude vertrouwde kwaliteit. Patrick Smit licht toe: “Door een grote verscheidenheid in markeerkoppen en posities bieden onze lasers meer dan 20.000 standaard oplossingen. Voor nagenoeg elk specifiek codeervraagstuk kan een exact op de codeervraag afgestemde machine geleverd worden. Lasercoderen is nu toegankelijk voor nóg meer toepassingen. Ook voor toepassingen waarvoor het voorheen te complex leek.”
Meer weten?
Hoe de codering tot stand komt op andere dan de hier genoemde materialen, leggen we u graag persoonlijk uit. Een product of verpakking van een code voorzien met behulp van een laser is nagenoeg altijd een serieuze optie. Benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie? Neem contact met ons op. U bereikt ons op telefoonnummer +31 (0)297-230 840 of door het sturen van een e-mail aan info@mundi-technology.nl.